Abiskofjällen: Färdplan alternativ 1

FÄRDPLAN
Förslag 1: Nikkaluokta – Tarfaladalen – Sälka – Tjäktja – Nallo – Singi – Kebnekaise – Nikkaluokta

FÄRDBESKRIVNING:
Vi börjar vandringen på söndagen 24/6. Den börjar i Nikkaluokta. Vi går i dalen som leder mot Kebnekaisemassivet. När vi börjar närma oss fjällstationen slår vi läger (om vi inte vill bo i stugorna).

På måndagen tar vi oss upp i högalpina Tarfaladalen, en av de mest fantastiska platserna i den svenska fjällvärlden. Med de fyra glaciärerna mellan de ståtliga toppar som omger dalen och glaciär-sjön längst in i dalen blir det speciella väderförhållanden, och vi kan mycket väl få uppleva alla årstider på en gång. På kvällen kan vi ta oss upp på någon av de närmare 2000 m. höga topparna (Kebnekaisehöjd!) och få en vacker utsikt över hela Kebnekaisemassivet.

Tisdagen bjuder på en spektakulär prövning. Vi vandrar då genom passet vid sidan av isfallsglaciären och sedan genom Goubirvagge, en stenig passage intill det karaktäristiska berget ”Drakryggen” och Kebnekaisemassivet. Vi avslutar vid Sälkastugorna där det finns bastu!

Under onsdagen går vi en av de vackraste sträckningarna på Kungsleden, i riktning mot Tjäktja. Innan vi kommer fram till Tjäktastugorna har vi gått igenom den grönskande Alisvaggi-dalen och sedan upp genom Kungsledens högsta punkt, det karga Tjäktja-passet (1150 m).

Torsdagen bjuder återigen på spektakulär och bitvis ansträngande vandring. Vi tar oss upp i ett krävande pass med mycket klibbblock, förbi högt belägna fjällsjöar sida vid sida med karaktäristiskt sylvassa bergstoppar och ett större vattenfall, för att slutligen landa vid stugan intill berget Nallo, förmodligen den mest dramatiskt belägna STF-stugan. Finns ork över kanske vi tar en topptur på kvällen/natten!

Fredagen bjuder på vandring i Riedarvaggi, en u-dal formad av istiden med otroligt vacker omgivning. Vi passerar sedan Sälka och går vidare till Singistugorna, där samerna har en rastplats.

Under lördagen vandrar vi tillbaka till Kebnekaise fjällstation genom en av de mest spektakulära dalarna, med höga och stupande bergshöjder tätt på båda sidor om leden. Vi kanske avslutar med en middag på fjällstationens restaurang och varför inte bastu?

På söndagen vandrar vi åter till Nikkaluokta, och ser till att hinna med bussen som tar oss till Kiruna för hemresan, förslagsvis med kvällsflyget, eller, för den som har tid, nattåget.

Det finns gott om stugor längs etapperna (såsom i hela Abisko), vilket är bra om man behöver extra proviant, behöver torka utrustning, vill sova i en bädd osv. Men vi ska också ta tält och sovsäckar med oss. Dels för att spara på vår ekonomi (stugpriserna varierar mellan 250-350 kr natten), och dels för att vi ska kunna göra sovplats när vi behöver det. Det kan hända mycket i fjällen, och vi bör vara så fria som möjligt när det kommer till boende.

Kategorier: Abisko- och Kebnekaisefjällen, Färdplaner | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: