För er som ska införskaffa er första utrustning kommer här några tips. Att köpa den utrustning man behöver för fjällvandringen kan gå på en slant. Mycket kanske man kan låna av någon man känner, och det är en god idé. Om man inte kommer att vandra igen, eller inom överskådlig framtid, så är det ju dumt att köpa in en massa dyrt. Men vet du att det här är något du vill satsa på så är min rekommendation att man satsar på att införskaffa grejer med hög kvalitet.
Att handla det mesta i friluftsbutiker som är specialiserade på området kan vara ett sätt att få bra konsumentupplysning. Försäljarna är ofta själva användare och och kan ge upplysningar utanför kunnande kombinerad med användningserfarenhet. Personal i specialiserade friluftsbutiker brukar inte pracka på kunder onödiga/dåliga prylar, de är överlag mer inriktade på att hjälpa kunder att få tag på dom produkter de är i behov av. Att kolla upp olika produkter på internet är också en bra idé. Recensioner och tester, helst från fler än en källa, brukar kunna ge en bra bild över kvalitet och prestanda. Friluftstidningar som STF:s Turist och friluftstidningen Utemagasinet innehåller återkommande tester av produkter, och den sistnämnda tidningen ger regelbundet ut särskilda nummer med tester av stora mängder av produkter, både nya och äldre.
Att vara vikt-medveten i valet av prylar är en långsiktig investering. Ju lägre vikt, desto behagligare vandring. Det finns inget självändamål med att släpa runt på 20-25 kilo, och med dagens produktutveckling finns det många lättviktsprodukter som håller hög kvalitet. De är i allmänhet lite dyrare, men inte alltid.
Viktiga grejer som det är värt att lägga pengar på:
Ryggsäck. När det gäller ryggsäck så finns det olika prisklasser, och flera olika märken. Om du ska på stugtur och kan införskaffa maten i fjällstugornas butiker slipper du släpa på tält och sovsäck, vilket genast sparar mycket vikt. Då bör du klara dig med en ryggsäck på ca 50 liter eller mindre. Ska du på en längre tur och bära med dig mycket mat så behöver du mera utrymme. Själv använder jag en 60-litersryggsäck som väger strax under två kg. Den funkar i förhållande till min överlag relativt lätta utrustning bra till längre turer med tältpackning. Själv uppskattar jag att en ryggsäck har ett ordentligt bärsystem som tål en packning på 15-20 kg. Jag uppskattar också funktioner som jag vant mig vid, såsom att topplocket är fäst i förlängningsbara remmar så att det går att packa på höjden. När du köper ryggsäck, provpacka (praktiskt att göra i butik), så att du ser hur mycket du får med dig med olika ryggsäckar/storlekar. Testa med åtminstone 10-12 kg för att se att bärsystemet funkar för dig.
Skor: När det kommer till skor så finns det hur mycket som helst att välja på. Tänker du ekonomiskt så är syntetkängorna ofta lite billigare än de i skinn. Kängan ska givetvis tåla vatten bra och andas. Den får gärna vara lite hög för att stabilisera hälarna. Det är bra när man går på bl.a. klippblock, och minskar risken för stukningar. Tänk på att kängan ska vara lite längre än din fot. Du ska kunna gå nedför utan att slå tårna i kängans front. Själv gillar jag Lundhags kängor. Lundhags koncept är en hybridsko som kombinerar egenskaper från en klassisk känga med de från en gummistövel. Den är inte lika vattentät som en membransko, men torkar snabbt och väger lite. Jag har tidigare använt membranskor i läder. De står emot väta bättre, och upplevs av många som mycket sköna om foten. Å andra sidan är de tyngre, och när de väl blivit blöta tar de längre tid på sig att torka. Det är en avvägning man får göra, och en allmän sanning att få produkter är bra i alla avseenden.
Regnkläder: Det kan bli mycket regn i fjällen: har man otur så får man ta att det regnar så gott som varenda dag, och då blir det mesta blött förr eller senare. Därför är regnkläder av bra kvalitet (gärna med tejpade sömmar, någorlunda slittåliga och som andas) en bra investering. Själv använder jag en skaljacka i trelager med öppningsbara dragkedjor under armarna för extra ventilation. Trelagerjackor väger ofta lite mer än jackor med ett och ett halv eller två lager, men är ofta slittåligare. Jag kombinerar skaljackan, som också är vindtät och andas hyfsat bra, med ett par mycket lätta regnbrallor med dragkedja längs hela benlängden (vilket är mycket praktiskt, man slipper snöra av skorna när brallorna ska på!). Det finns massor av bra produkter i fråga om skaljackor och regnbrallor, och andra alternativ (regnponcho t.ex.), så här kan man säkert fundera mycket.
Underställ: Det är lager på lager-principen som gäller i fjällen, p.g.a. det ofta skiftande vädret och snabba temperaturväxlingar. När det kommer till det lager som är närmast kroppen är det underställ som gäller. Det ska andas och leda bort fukt och svett. Underställ i syntet är billigare än friluftsbutikernas dyrare ull-varianter. Väljer du syntet kan du spara många hundralappar. Ull värmer dock ofta bättre än syntetmaterialen, och har många fina egenskaper. Ett underställ i merinoull (som inte kliar!) är en smart investering: Ullen funkar som en termostat, värmer även om det är blött och luktar inte trots användning i flera dagar. Jag kombinerar ett ull-underställ med en lätt T-shirt i syntet, skön inte minst riktigt varma dagar.
Sovsäck: Om du inte vandrar längs stugor, och vill kunna ge dig av med en känsla av trygghet även om väderleken för dagen är osäker, så behöver du både tält, sovsäck och någon sorts liggunderlag. För vandring i svenska fjällen rekommenderar jag en tresäsongssäck med en konforttemperatur på åtminstone någon/några minusgrader. Det är dock högst individuellt hur frusen man är, och ett ull-underställ eller en dunjacka eller fleecetröja kan gott och väl användas som förstärkningsplagg för att öka isoleringen mot kyla i en sovsäck. Därför kan en mer renodlad sommarsäck, som i regel är lite billigare, vara ett alternativ att överväga. Stor ekonomisk skillnad är det ofta på syntet respektive dun. En syntetsäck väger ofta lite mer, men de är oftast lite billigare än dun-säckarna, och torkar dessutom mycket snabbare om den skulle bli blöt. En dunsäck vill inte bli blöt, den torkar mycket långsamt, men är å andra sidan mycket lätt och håller värmen riktigt bra. Vad som är rätt sovsäck är olika beroende på individ och kroppsform. Själv använder jag en lättviktssovsäck som väger strax under 700 g. Det finns idag flera bra säckar under ett kilo med en komforttemperatur på några minusgrader.
Liggunderlag: Liggunderlag är ett måste om du tältar, och smart är att köpa ett uppblåsbart, eftersom luft isolerar bra. Uppblåsbara liggunderlag finns något billigare på vanliga sportbutiker, även om deras varianter brukar väga lite mer. Bra liggunderlag går att få tag på hos de flesta försäljare till inte alltför dyra priser. Om du ska tälta vintertid kan det vara en idé att investera i ett underlag med lite högre s.k. R-värde, som anger ett underlags värmeisolerande egenskaper. Går du på sommaren klarar du dig med ett med lägre.
Tält: Det finns massor av tält på marknaden, och utvecklingen har gått snabbt vad gäller prestanda, vikt och funktion. Tält som ska användas på sommaren behöver inte vara i samma kraftiga vävmaterial som tält som ska användas hela året. Tänk på vad du ska ha tältet till, och vilka funktioner du därmed vill att tältet ska ha. Mycket packning och möjlighet att laga mat i tältet = stor absid. Fin tältutsikt = möjlighet att öppna upp förtältet så mycket som möjligt. Tältning på mer utsatta platser med små ytor och fästmöjligheter = självstagande tält (kupol eller liknande). Tält för solovandringar med lätt packning = enmannatält med en stång osv. Kolla också hur mycket utrymme du behöver i tältet, och ta med din kroppslängd i beräkningen.
Silikonbelagda vävar i ripstop är i regel mycket bra mot väta och tål mycket stryk (en reva blir inte per automatik större). Värt att kolla kan vara vad tältvävarna har för rivstyrka och hur mycket vattentryck de tål. Dock är detta ingen exakt vetenskap: En tältväv med lite lägre vattentryck (2 000 mm) men med lång hållbarhet kan vara ett bättre val än en lite ömtåligare väv med högre vattentryck. Rivstyrka är också en fråga om hur starkt ett tält faktiskt behöver vara. Ett Hilleberg tält i deras yellow-serie (lättvikt) har nästan hälften så låg rivstyrka jämte deras fyrsäsongstält, men är fortfarande mycket starka i förhållande till andra sorters vävar. Bra är om tältgolvet är någorlunda robust, då detta utsätts för det största slitaget. Ett s.k. footprint (extra golv), eller någon sorts presenning att lägga under tältet som extraskydd är också en bra investering för att öka tältets hållbarhet. Själv använder jag en s.k. multimatta från Exped som jag pular in under tältet som extraskydd. Den är också utmärkt att sitta på vid rasten/lunchen osv, och väger nästan ingenting!
Foppatofflor! Ett självklart tips: Skaffa ett par foppatofflor inför turen. De är mycket bra vid lättare vad (de torkar ju på en gång till skillnad från tygskor), och studsen i materialet ger bra avlastning efter en dag i kängorna när fötterna vill vila. (Träffade en stugvärd som vandrade i foppa-tofflor! Hon hade köpt deras outdoor-modell, och tyckte att det funkade alldeles utmärkt för lättare vandring!). Tofflor är också sköna att sätta fötterna i efter en hel dag i kängorna.
Diskussioner om utrustning mellan entusiaster finns det gott om på Utsidans forum. Gå in där och kolla trådar som verkar intressanta, där kan man få svar på många frågor:
http://www.utsidan.se/
För lättviktsprodukter, recensioner mm, kolla in:
http://www.fjaderlatt.se/
http://www.packalatt.se/
Följande tankar om utrustning kan vara av intresse:
http://www.acc.umu.se/~sara/webbdesign1/Utrustning.html
http://web.comhem.se/walkman/utrustning.html
http://www.fjallvandring.se/utrustning.htm
Friluftsbutiker:
Outnorth: http://www.outnorth.se/ (billiga på frystorkad mat!)
Naturkompaniet – http://www.naturkompaniet.se/
Add Nature: http://www.addnature.com/
XXL sport & vildmark: http://www.xxl.se/
Fliesberg: http://www.fliesbergs.se/