Semestern – och fjällvandringen med den – inom synhåll

Nu börjar det närma sig: fjällvandringen i Abisko-Kebnekaise-fjällen hägrar. Efter en intensiv period med mycket fackligt arbete (en demonstration för arga postisar skulle styras upp och så även den nya lokala sektionens arbete)… så börjar semestern äntligen närma sig. Och med den vandringen i Abisko-Kebnekaise-fjällen. Bara en och en halv veckas löneslaveri på Posten återstår. Ska bli otroligt skönt att sedan få koppla bort allt för ett tag!

Först ut är en resa till Krakow med min partner Hanna. Vi reser 14 juni. I sex dagar ska vi göra stan. Antagligen se lite fotboll på storbildsskärm (vi visste inte att EM går av stapeln där när vi bokade, men det blir nog kul då vi båda tycker om att se på fotboll i den klassen). Andra mål är saltgruvan och Kazimiers, det gamla judiska gettot där Shindlers list är filmad. Krakows gamla stad verkar också vara otroligt fin. Vi bor billigt på vandrarhem bara ett stenkast därifrån. Stadskärnan är tydligen från 1300-talet, vilket gör den till en av få europeiska städer med en riktig smak av medeltiden. Vi har inte bestämt oss för om vi ska åka till koncentrationslägret Auschwitz ännu, vi låter nog humöret avgöra.

Sedan blir det hemresa till Stockholm igen. Men bara över midsommar. Redan på midsommardagen sätter jag mig med min vän och nya vandringsföljeslagare Maria på tåget mot Abisko. Tåget stannar vid Abisko fjällstation runt lunch på söndagen. Perfekt i tid för en behaglig dagstur till Abiskojaure, som är vårt första mål. Dvs om vi inte orkar ta oss upp i Alisvaggis dalgång på en gång. Med midnattssolen vet man aldrig vilken energi som släpps lös. Därefter Alesjaures fjällstation med den fantastiska bastun och möjligheten till dopp i fjälljokken. Sedan in i deltadalen Vistasvaggi. Därefter högre upp: Nallostugan, Unna Räita-hyddan och sedan trepassleden mot Tarfalas glaciärforskningsstation –  om snön tillåter. Hoppas att det ska ha smält tillräckligt, eller att snön bär. Annars får vi improvisera. Det ska hur som helst bli spännande. Packningslistorna håller redan på att dras upp.

Det är svårt att beskriva den entusiasm och längtan som man som fjällvandrare känner inför en planerad tur som börjar närma sig. Skulle man ge uttryck för det skulle man låta snudd på religiös, och det avstår jag ifrån. Det skall helt enkelt upplevas.

Vår färdplan: Klicka här.
Bilder: Klicka här.

Den här bilden är från Alisvaggi, kort efter Alesjaurestugorna i riktning mot Tjäkta. Klicka på den om du vill se den i full storlek, vilket jag rekommenderar.

Kategorier: Anteckningar | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: