Terra Nova Laser Competition 2

Idag fick jag mitt Terra Nova-tält. Dyrare än jag tänkt mig, då tullen la på över en tusenlapp i importavgift, s.k. ”mervärdesskatt”. Lite surt att få veta det först när jag fick avin. Men jag har hört att det kan bli så. Har ändå sparat en tusenlapp jämfört med om jag skulle ha köpt det i svensk butik.

Vikten på tältet, ca 1200 g känns som en ordentlig viktminskning: Mitt tidigare tält, ett robust Berguven kupoltält för 2 personer vägde omkring 3,5 kg.

Att det skulla rymma 2 personer är nog inte en omöjlighet. Jag tyckte ändå att det kändes som ett rymligt 1-manstält. Men det är klart, om man ser till att liggunderlagen matchar innertältets yta ska det nog kunna gå att vara två därinne. I övrigt var det skönt att kunna sitta upp utan att slå i taket. Fint med gul färg på innertältet också, det kändes mysigt på något vis.

Tältmaterialet kändes tunt, men samtidigt ändå rätt slitstarkt. Det jag är mest orolig för är den väv som ska ligga mot marken. Kan nog vara en god idé att ha ett groundsheet av något slag för att skydda mot vassa stenar och dylikt. I fjällen kan det ibland vara svårt att hitta fina tältplatser, och då är det bra om duken står ut med lite.

Tältpinnarna var inte mycket att hänga i granen. De är ca 13 cm långa och bara omkring 2,5 mm tjocka. Blir nog till att ta med mig lite robustare pinnar från gamla tältet för att vara på den säkra sidan om det skulle börja storma ordentligt. I övrigt kändes konstruktionen ordentlig.

Att sätta upp tältet var inte svårt egentligen, men det tog ett tag för mig för att förstå hur ventilationssystemet skulle monteras. Vet ärligt talat inte om jag fattat det helt ännu. Men jag räknar med att kunna testa tältet ytterligare någon gång innan det är dags för resan upp till Abisko. Det är där som det verkliga testet sker.

Bra ventilationssystem med alternativa öppningar i både fot- och huvudända och ett stort myggnätsfönster på ena ingången. Öppnar man en av yttertältets dörrar så bör mycket luft kunna strömma igenom.

Kategorier: Utrustning | 9 kommentarer

Inläggsnavigering

9 tankar om “Terra Nova Laser Competition 2

  1. Bra tält det där. Har ett själv. Lite pilligt innan man får kläm på hur man slår upp det på bästa sätt, men sen blir det fint. Jag köpte en footprint på http://www.fieldandtrek.com eftersom jag ville använda absiden som utökat tältgolv. Det är ju inget måste, men det blev bra tycker jag.
    Det där med liggunderlagen är inte helt lätt. Hittills har jag kört ett Thermarest Neoair och ett Klymit x-frame, det har gått rätt bra, men jag tycker det skulle vara bättre om jag fick in ett till neoair och kopplade ihop dessa så skulle jag kunna utnyttja ytan effektivare men den jag delar tältet med. Hittills har jag mest delat det med min 9-åriga son och det har funkat bra.
    Jag tänker nog skaffa ett till Neoair och se om jag kan hitta på något för att runda av/fasa ena sidan på ett av underlagen för att det skall passa golvets form bättre.

    Jag har kommit på att man kan använda vandringsstavarna som stag till tältdörrarna. fick dock kapa till några 2mm repsnören att spänna upp dem med. blev riktigt smutt.

    Jag bytte ut tälttpinnarna eller snarare kompletterade med 10st Hillebergs Squarepegs på 11g/st. De går att få ner i riktigt stenig mark. Funkade fint nu på årets turer i vålådalen. De som följer med får hänga med ändå. de väger ju nästan inget.

    • Hej Anders!
      Får börja med att ursäkta för sent svar. Har varit bortrest och nedkopplad en vecka i Dalarna. Passade på att ta med tältet och träna i trädgården. Har satt upp det 4-5 gånger, och ja, jag håller med om att det är lite trixigt att spänna upp det så att det står jämt. Men jag börjar också få pli på det!

      Liggunderlagsproblematiken förstår jag, det gäller att kunna utnyttja utrymmet ganska exakt om man är två som ska bo där är intrycket. Nu slipper jag det problemet den här gången då jag ska vandra ensam. Men skulle gärna ta med tjejen på nästa tur, och då gäller det ju att hitta ett underlag som synkar med det jag har. Blir väl till att måtta lite med måttbandet då.

      Squarpegs låter som en bra investering. Funderar själv på att fixa sådana, nu när du skriver om det. Har bytt ut de medföljande pinnarna mot ”vanliga” tältpinnar, men de är svåra att få ner när det är mycket sten.. kan nog vara en klok investering.

      Jag har lite svårt att se framför mig hur du går tillväga när du stagar dörrarna med vandringsstavarna?

      Apropå footprint har jag funderat på att skaffa ett sådant, men ekonomin tillåter det inte just nu. Jag tar hur som helst med mig ett stort sittunderlag (en Exped-produkt) som jag tänkte lägga under tältgolvet för att förstärka/skydda det. (Om man beställer footprint från Fieldandtrek, blir det någon extra tullavgift då? Jag fick betala rätt mycket i tullavgift när jag köpte tältet från USA, och är inte så sugen på att åka på en till sådan smäll.)

  2. Pingback: Två dagar kvar till Abisko, Mårmapasset, Trepassleden och Tarfala « Fjällvandraren

  3. Pingback: Fjällvandraren

  4. Anders Bejerfjord

    Hej igen!
    Det är det som är det finfina att beställa från England, vi är ju inom EU och då slipper man allt trams med jobbiga tullar och grejer. Det är bara att beställa vad man vill ha, moms och sånt betalar man i det landet man köper grejerna i och då är det ju redan gjort. Från trekandfield/sportsdirect betalar man ungefär 80-90kr i frakt, och då kommer det hem till dörren med bud. Kan rekommendera att skicka det till jobbadressen om du spenderar dagarna där 🙂

    Vad det gäller tältdörr vs. vandringsstav kan jag visa en bild. En bild säger ju mer än 1000 ord sägs det. http://www.adrumdrum.org/DSC_6517.jpg
    Lösningen var bra när jag ville vädra ur kondensen på morgonen eller kanske laga lite mat.
    Det funkade jättebra med 2mm repnöre och en 15cm shock cord (elastiskt snöre) och en tältpinne. Jag satte spätsen på staven genom den där öglan som finns längs ner på tältdörrensedan gjorde jag en ögla på repsnöret som jag lade över spetsen på vandringsstaven. jag använde mig av en Tältlineknop för att göra längden justerbar. Mycket användbar knop. (http://www.morlandascoutkar.se/wp-content/uploads/taltlineknop.jpg)

    Jag köpte mig ett till neoair på fieldandtrek i förrgår så vi får se vad man kan hitta för att få plats med båda i tältet.

    Hilleberg squarepegs köpte jag på en affär som numera gått i konkurs. Men det går säkert att slå en pling till hillebard själva och köpa av dem. de väger 11g/st och verkar mycket tåliga. så här ser de ut ifall du inte sett dem innan: http://www.fliegfix.com/images/produkte-bilder/520×343/1028_11029.jpg

    Det finns en kille på nätet som skrivit om hur han modifierat sitt tält. Han har dock en äldre version och mycket av det han skriver om tycker jag är fixade i den nya modellen. Men det är lite extra linor och sånt, men jag har inte känt något större behov av det.. kanske att sätta en längre tältlina i ändans format som ett V så man får två fästpunkter för tältpinnarna. men hittills har det funkat jättebra med en. Det är väl om det blåser mycket som det kan vara skönt men ett lite tajtare fäste. Här är den adressen: http://blogpackinglight.wordpress.com/laser-comp-mods/ om du vill nörda in dig lite. 🙂

  5. Ok, det låter ju som jag borde beställa där då! Ett footprint verkar bra att ha.

    Tack för bilden på tältdörren, den var tydlig och bra! Har ju stavar och extra stormlinor i packningen som borde funka för att staga upp det på det viset om behovet uppstår. I synnerhet om jag ska laga lite mat i dåligt väder tror jag att det kan vara bekvämt. Så det tipset tar jag med mig.

    Hittade inga squarepegs när jag var och letade på Alewalds igår, men det blev tio stycken Y-pegs som verkar rätt robusta dem med. Har med mig dessa, orginalpinnarna plus några extra jämförelsevis lite kraftigare pinnar från ett gammalt tält, så det ska nog gå bra.

    Tack dessutom för länken till modd-sidan! Som du säger verkar ju mycket vara åtgärdat, som t.ex. att man kan hänga upp dörren på insidan. V-fästningen kan nog vara bra som extra förstärkning om jag hamnar i stormvind. Har dessutom med extra stormlinor för de fyra extra fästöglorna på nya modellen.

    Nu är det bara tre timmar kvar tills jag sätter mig på tåget upp till Abisko! Lovar att bjuda på en vandringsskildring inklusive en recension av hur jag upplevde tältet när jag är tillbaka om drygt en vecka. Ha det gott!

    • anders_b

      Ha det så trevligt i fjällen och god tur.

    • Janne

      Hej

      Ramlade in på din sida då jag sökte efter erfarenheter av Terra Nova Laser Competition 2.

      Jag funderar på att ev returnera mitt tält. Har bara provat att sätta upp det hemma och är tveksam över spänning av tältduk och hur mycket fladdrar det i vind, kan man sova om de blåser?
      Tänkte använda det på fjällvandringar över trädgräns i Sverige/Norge och då under sommar/höst ej under vinter.

      Funderar om de kanske bättre att gå upp lite i vikt och ett mer robustare tält.
      Va är dina erfarenheter av tältet?

      • Hej Janne! Det var länge sen jag hade tältet, men vill minnas att det var helt ok vad gäller utrymme mellan inner- och ytterduk (sen är min erfarenhet att alla tält fladdrar och låter i vind). Jag bytte ut mitt och ersatte med ett HB Akto för att jag upplevde som väl lätt (med väldigt tunna vävar), men använde för kort tid för att kunna uttala mig om hållbarheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: