Sommarplan: Vandring på La Gomera

DSC_9243-1000x1000
Tornberg på La Gomera

Det lutar åt att det blir tre vandringsresor i sommar. Två av dem går till den svenska fjällvärld jag nu börjar känna mig lite hemma i, även om väldigt mycket givetvis återstår att upptäcka. Men så blir det också en resa till en av Kanarieöarna, den mycket gamla vulkanön La Gomera. Bokade biljetter och hotell igår kväll, och ju mer jag googlat om ön, desto mer förstärks intrycket att det här kommer bli en riktigt spännande tur.

La Gomera är en liten cirkelformad ö som ligger omkring någon timmes båtresa från Teneriffa. Av Kanarieöarna är det den som är minst exploaterad av turism. Ön är heller inte känd för de idylliska sandstränderna eller det partyliv som lockar turister till andra öar, men väl för dess storslagna natur, som lockar många vandrare. Första gången jag hörde talas om ön var när jag läste i Lars Grundstens bok Äventyrets stigar, där han beskriver La Gomera som ”ett sagoland för vandrare”.

Tvärs över ön är det bara omkring 2,5 mil (även om färdavstånden på ön via bilvägar knappast håller sig till fågelvägen). La Gomera är en bergig grönskande gammal vulkanö med gröna dalar och djupa raviner, och uppifrån ser dess topografiska mönster ut lite som ett cykelhjul, med de bergiga dalgångarna som förgrenar sig ut från öns centrum i alla riktningar. Den högsta toppen, Garajonay, ligger på 1 487 meter. I öns centrum finns en nationalpark med samma namn som hyser en av världens äldsta skogar, en mycket gammal lagerskog som tydligen ska vara en rest av den skog som innan förra istiden växte kring dessa öars och Medelhavets kuster. Vulkanen har inte haft utbrott på miljontals år, vilket bidragit till grönskan. Ett antal bergtorn som liknar uppskjutande konor reser sig här och var. Dessa formades en gång av utskjutande lava.

Jag är helspänd av förväntan så här efter att precis ha bokat resan trots att det är gott om tid kvar. Jag reser till La Gomera från Madrid 16 juni och planerar att vara där en vecka på egen hand. La Gomera, liksom Kanarieöarna överhuvudtaget, har ett tempererat klimat som ska påminna om Azorernas. Medeltemperaturen ligger på 25 plusgrader, och på lite höjd rekommenderas vindtäta kläder. Men det lär också finnas fina stränder där Valle Gran Rey, dalen jag kommer att bo i, möter havet. Låter perfekt tycker jag. Har nu beställt en bok med beskrivningar av vandringsleder för att småningom börja lista de turer jag vill prioritera på La Gomera. Återkommer då.

Användbara länkar för den som vill veta mer om La Gomera:
Från Summitposts: http://www.summitpost.org/la-gomera/375943#chapter_6

Karta: http://www.tecinagolf.com/img/mapaDeLaGomera.jpg

Här under lite bilder från olika sidor på internet som inspirerar!

373379
Garajonay – 1 487 m

Valle-Gran-Rey3
Valle Gran Rey

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
”Orgelpipor” på bergsidan vittnar om öns geologiska historia

VGR
Odlingsterrasser i en av La Gomeras dalgångar

ParqueNacionalGarajonay
Uråldrig skog i Parque Nacional de Garajonay

harin_105me
Vandrare i Barranco Argaga

canary_la_gomera_07

Kategorier: Färdplaner, La Gomera | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: