Sarekplaner 2014

Jag och Johan, följeslagare på förra turen från Kebnekaise till Katterjåkk, har så smått börjat planera för nästa sommars Sarekvandring. Ingen av oss har varit i Sarek förut, så det ska bli spännande att för första gången ge sig ut i stuglösa landskap.

Turen som vi funderar på börjar i Saltoluokta. Därifrån är planen att gå Kungsleden söderut till Aktse, för att därifrån via Rapadalen (höga vägen) ta oss in i nationalparken. Sedan tänkte vi fortsätta upp en liten bit i Ruotesvagge. Kanske blir det någon topptur till någon av topparna i Sarekmassivet. Därefter tänkte vi ta oss ut ur Sarek via Alggavagge till Staloluokta. Därifrån tänkte vi sedan gå norrut på Padjelantaleden och avsluta i Ritsem. På den sista biten lär vi passa på och fiska lite i sjöarna, ett nöje som jag gärna tar del av, och som innebär en högaktningsstund för färdkamraten.

Vi har pratat om att vi ska ha gott om tid på oss, åtminstone 14 dagar ska vi vara ute. Det skulle landa på ca 175 km, eller 12,5 km om dagen. Vilket öppnar upp för möjligheten till upp till 4 vilodagar.

Kategorier: Färdplaner | 9 kommentarer

Inläggsnavigering

9 tankar om “Sarekplaner 2014

 1. grund klas-sten

  Gött! Ser redan fram emot högaktningsstunderna!..;)

 2. Japp, de lär bli många!

 3. Björn Englund

  Tänkte Ni avsluta i Vaisaluokta?

  Tänkte närmast med tanke på Era fiskeplaner för annars lär det inte finnas så många fiskeplatser.

  • Ja, det lär bli så. Noterat på padjelantaledens hemsida att det råder fiskeförbud längs Vuojaädnos östra strand. Men Kårsåjaure och Guessjavrre upp mot Vajsaluokta verkar ju kunna erbjuda fiske?

 4. Björn Englund

  Vilket datum ungefär tänker Ni gå? Skall eventuellt upp ditåt i slutet av augusti och om fisket är bra i Kårsåjaure och Guessjavrre så kanske jag/vi går den vägen och tar med spön.

 5. Hej Björn! Vi har omvärderat planen lite. Vi är nu inne på att göra en längre tur, med sikte på 18 dagar. Bara början är densamma: Vi tänker gå genom Sarek från Aktse/Saltoluokta, men sedan fortsätta via Ruotesvagge till Akka/Ritsem. Sedan tänkte vi ta bussen till Vakkotavare och därifrån gå norrut på Kungsleden. Vi tänkte ta några fiskedagar vid Teusajaure och Kaitumjaure innan vi sedan fortsätter norrut till Nikkaluokta via Gavgulvaggi (några km från Kaitumjaure genom att lämna Kungsleden i östlig riktning), sjön Urttijavri och Goudekvaggi. Lite för att vi ville säkra att få lite bra fiske, Teusajaure och Kaitumjaure lär vara säkra kort. Sen är vi också sugna på den sista streckan, som ska bjuda på vackra vyer. Vi har dock inte bestämt några definitiva datum ännu, men det lutar åt att det blir vecka 31-33.

  • Björn

   Vi åkte med båten som går över Ladtjujaure (stavningen..) två gånger 2011 och båda gångerna pratade vi med lokalbefolkning som har väldigt bra koll på fisket och det område Ni går på sista sträckan skall också vara bra fiske på och rekommenderades av båda personerna.

   Därför kommer med allra största säkerhet vår första vandring till sommaren att gå där men åt andra hållet och i år kommer vi att medföra fiskegrejor.

 6. Björn

  Jiertajaure lär enligt ryktena innehålla stor fisk så testa där också. Om inte vi fiskat rent vill säga eftersom vi åker i mitten av juli 🙂

  Kom också ihåg att om Ni är i närheten av Singivagge så är den lättaste vägen upp på Kebnekaise att gå in i Singivagge från väster och upp efter Durlings led. Dessutom finfina tältplatser där och enligt ryktena fint fiske i sjöarna inne i Singivagge.

 7. Tackar för tipsen Björn! Får kolla upp Jiertajaure då. Jag tror dock vi struntar i Kebnekaise, kompisen min tycker inte om när det blir för mycket sten och själv har jag varit där en gång tidigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: