Vandring i Narvik- och Abiskofjällen (2014)

Ytterligare en längre tur i sommar räknar jag med att hinna med, denna tillsammans med min sambo och partner Hanna, som fått upp intresset för fjällvandringen efter en tur i Jämtlandsfjällen förra året (beskriven här). Den kommer att gå av stapeln första veckan i juli (vecka 27 och 28).

Den här turen är fortfarande i planeringsstadiet, och kan komma att läggas om en del. Målet har varit att se lite nya vyer, och att hålla oss på leder med lite mindre folk. Vill också att Hanna ska få uppleva lite häftigare fjällmassiv med trånga dalar och höga stup. Efter att ha kollat lite på kartan har en preliminär ruttplan börjat ta form. Vi har två veckor på oss, och vill ha lite luft i planen för vilodagar eller infall längs vägen. Så här ser planen ut i nuläget:

Etapp 1: Björkliden – Låktatjåkka

Etapp 2: Låktatjåkka – Kårsavagge

Etapp 3: Kårsavagge – Abiskojaure

Etapp 4: Abiskojaure – Unna Allakas

Etapp 5: Unna Allakas – Storsteinshytta

Etapp 6: Storsteinshytta – Lossistua

Etapp 7: Lossistua – Rienatvaggi (Sealggajavri)

Etapp 8: Rienatvaggi (Sealggajavri) – Hunddalshytta

Etapp 9: Hunddalshytta – Beisfjord/Katterat

Tycker du att det verkar vara en rolig tur? Har du några kritiska synpunkter på valen, eller kan du t.o.m. komma med tips som kan göra turen ännu bättre/roligare/intressantare? Skriv gärna en kommentar!

Kategorier: Färdplaner | 6 kommentarer

Inläggsnavigering

6 tankar om “Vandring i Narvik- och Abiskofjällen (2014)

 1. Björn Englund

  Etapp 2: Låktatjåkka – Kårsavagge

  Vilken väg tänkte Ni gå här? Finns tre vägar och jag har gått alla tre.

  Etapp 9: Hunddalshytta – Beisfjord/Katterat

  Mycket lättgången och snabb etapp.

  Förhoppningsvis har Ni inget emot broarna i Norge för de är INTE i närheten av broarna i Sverige. Snarare kan man säga att de mer skulle platsa som skräckupplevelse på ett nöjesfält.

 2. Perfekt, då ska du få svara på frågor:

  Etapp 2: Jag är lite inne på att gå Guobblavaggi. Det som lockar är vyerna mot Gorsajökeln/västra delen av dalen, och de vattenfall som någon beskrivit i någon tråd (kanske rentav du?). Men är öppen för alternativen. Latnjajavri verkar fin, och där ska det väl finas någon sorts forskningsstation som kanske kan vara intressant. Vilken av de tre vägarna skulle du rekommendera? Eller välja om du gick igen?

  Etapp 9: Här har vi ju inte bestämt riktigt, om det blir mot Katterat, eller om vi går Stubblidalen söderut ned till Beisfjord. Katterat har jag tänkt är det lätta alternativet, medan det tydligen ska vara lite småknepigt i Stubblidalen (man måste tydligen gå på en brant snölega stupar ned i Basejavri). Tänker att vi kanske kan få mer tillförlitlig info om hur farlig den är i verkligheten när vi närmar oss. Du har inte gått där?

  Jo, jag har hört om broarna.. tänker att ”det tar vi då”, och hoppas att vi överlever.

  • Björn Englund

   Etapp2:

   Om jag går igen så skulle jag utan tvekan välja Guoblavaggi i första hand. Enda problemet är nergången mot Kårsavagge om det regnar eftersom det är en 3-400 meters höjdskillnad och en grässlänt som jag föreställer mig kan bli ordentligt hal att ta sig nerför. Men utsikten in mot slutet av dalen är helt magnifik.

   I andra hand skulle jag ta den väg som ligger längst västerut. Lite mer höjd att ta men sjön uppe på 1300 meter är istäckt långt in på sommaren vilket kan vara skoja att se. Dessutom kan man ta en avstickare och titta in mot dalen där Trollsjön ligger.

   Latnjavaggi gick vi rätt sent på eftermiddagen och eftersom den har så pass branta bergssidor runt om så var det skugga största delen av tiden vilket inte var så skoj. Dessutom var det väldigt blött på backen men det var i mitten på juli så det kan vara torrare senare på säsongen.

   Etapp9:

   Har gått Katterat till Cuonajaure via Oallavagge två gånger och den vägen är hur lätt som helst. Sista gången mötte vi ett par från Finland som hade bilen på norska sidan och som troligen hade kommit via Stubblidalen för de berättade om en passage som var fruktansvärd där snön stupade brant ner i en sjö och de tänkte under inga som helst förhållanden gå tillbaka den vägen. Så de ville veta om de gick några tåg via Katterat eftersom de tänkt gå upp dit alternativt fortsätta upp till E10:an och ta sig den vägen tillbaka till bilen.

 3. Låter ju fint, Guoblavaggi lär det bli. Om det är fint väder tänker jag att vi när vi kommer från Låktatjåkka kanske börjar med en avstickare upp till sjön på 1300 m, och kanske till toppen 1419 för att kolla in utsikten mot Trollsjön mm.

  Ja, den där beryktade snölegan i Stubblidalen är kanske bäst att undvika…

 4. Jakob

  Hej, jag bor i Österrike där jag vandrar till och frán. skulle vilka vandra frán Katerrat till Narvik (dock inte pá Rallarvägen). Finns det nágon möglighet att komma frán Katterat (antar via hunddalshydda) till Narvik utan att passera det där isfältet alla talar om? (hittar inget pá nätet) vi startar ca 22 sept. Tack!

  • Du menar den vid Basejavris norra strand antar jag. Ja, det går om ni går via Nihkevaggi/Skamdalen. Men då måste ni gå igenom Rienatvaggi, vilket är ett stenigt pass med mycket blockterräng (kan ev. underlättas av att det ligger kvar mycket snö i år). Alternativt går ni runt Storsteinfjellet. Det blir en fråga om hur många dagar ni har på er helt enkelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: