Nammatj 2: Utvärdering efter två turer

CIMG1333

Hillebergs Nammatj-tält brukar få jättefina omdömen av användare. Även jag är efter ett par års användning mycket nöjd med tältet, och har nog inte så mycket att tillföra som inte redan sagts. Men lite mer info om de mycket praktiska ventilerna än vad som tidigare omnämnts kanske kan tillföra ytterligare ett argument för den som överväger att införskaffa det.

Rymlighet
Men först och främst något om rymligheten i tältet. Vi har haft gott om plats i innertältet, att ha två bredare liggunderlag bredvid varandra är inget problem. Utrymmet i absiden är också väl tilltaget (har ej GT-modellen, med förlängd absid, då blir utrymmet ännu större, men också lite mera vikt att bära). Det går att lägga in två ryggsäckar utan problem. Staplar man ryggsäckarna är det också gott om utrymme för matlagning etc. Matlagning i innertältet på regniga dagar är mysigt.

Ventilation
Möjligheten till god ventilation är superb. Hur bra den är framgår inte riktigt på Hillebergs hemsida, så det förtjänar att betonas. Det är för det första välventilerat med två stora ventiler i båda tältändarna. Funktionaliteten med myggnät i ventilerna är också något jag uppskattar mycket: I båda ventilerna finns tre möjligheter: man kan välja att öppna upp helt, att dra upp myggnät, eller att sluta igen det helt. Det är mycket praktiskt (tyvärr saknas den funktionaliteten ofta i tillverkarens red label-serie). Efter att ha upplevt dagar med mycket mygg och bromsar konstaterar jag att det är väldigt skönt att kunna dra upp myggnäten i ventilerna för att begränsa ohyra i förtältet/absiden. Detta gör att matlagning och annat jox man sysslar med där blir en mycket trevligare upplevelse, och man kan också ha öppet ut i förtältet utan att riskera att några större mängder med flygfän tar sig in.

Ingången till innertältet är i två lager, ett med innertältsväv och ett i mesh. Man kan alltså ha hela ingången i mesh, eller dra upp innertälts-lagret till önskad nivå om man vill begränsa luftgenomströmningen (så att det t.ex. inte blir onödigt kallt eller dragigt i tältet). Den funktionaliteten kommer väl till pass under blåsigare tältnätter.

Liten risk för väta i innertältet
Hur står tältet mot regnrusk? Givetvis mycket bra, det är ju toppkvalitet på allt. Jag har genomlevt mer än en natt i rejält tilltaget regnväder och slagit upp tältet på fuktiga våtmarker, och det har aldrig kommit in vatten. En fråga som det ofta funderas kring vid köp av tält att döma av alla diskussioner på forum är risken för att få in vatten i fotändan (via kontakt mellan kondensutsatt ytterväv- och innertältet). Jag, som är 1,80, ligger med fötterna snuddandes vid tältets fotända, men med korrekt uppsättning (med ordentligt uppspänt yttertält) är utrymmet mellan ytter- och innertält ändå tillräckligt stort för att detta inte bör vara något problem. Det är för övrigt väldigt enkelt att spänna tältduken bra.

Jag har varit med om våta förhållanden då tältet varit dåligt uppspänt och inner- och yttertältsväv legat mot varandra. Men även då har det förblivit torrt i innertältet: innertältsvävens vattenavvisande egenskaper har fungerat tillräckligt bra. Jag har dock bara sovit några nätter i regn, men har åtminstone hittills aldrig fått in så mycket som en droppe i innertältet. Riktigt ruskväder har jag dock inte genomlevt i tältet, så vill man försäkra sig om ytterligare om tältets motståndskraft så får man läsa recensioner av mer erfarna användare. Det kanske kan vara klokt om man är 1.90 eller längre. (Det förtjänar att tilläggas att tältet länge använts av professionella användare, på polarexpeditioner mm, så att det bör stå pall även i tuffare förhållanden borde väl inte betvivlas.)

Vikt
Sist men inte minst är tältet förhållandevis lätt. Uppdelat på två pers blir det en packning på 1.5 kg (tältet väger ju 3 kg). Med tanke på hur mycket tält man får känns det som att investeringen var mycket bra. Slutsats: Blev jag av med det skulle jag förmodligen skaffa ett nytt!

Information om tältet finns på Hillebergs hemsida.

Kategorier: Utrustning | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: