Ny utrustning för lättare packning införskaffad

Under sommaren har jag gjort flera investeringar i utrustningsprodukter med syftet att få ned packvikten. Min packning har tidigare ofta landat på 20 kg eller mer. Min gamla Fjällräven Kajka (75 liter) har förvisso, med sitt robusta bärsystem, inneburit ett bra stöd i bärandet. Men efter erfarenheter av att ryggen, under lite längre turer på mellan 10-14 dagar, börjat ömma har beslutet att investera i en lättare packning känts som en väl avvägd investering. Bara ryggsäcken vägde för övrigt närmare 3.5 kg.

Sommarens inköp har varit några stycken. Framförallt är det tre produkter som kapat min vikt med omkring 3.5 kg: Hilleberg-tältet Akto, ryggsäcken Fjällräven Abisko (65 liter) och liggunderlaget Thermarest Xtherm. Ytterligare en produkt, en sovsäck från Cumulus, är beställd och minskar vikten med ytterligare 0.5 kg. Efter en provpackning i den nya ryggsäcken konstaterar jag en ordentlig skillnad mot tidigare!

Akto
Hanna provligger i Akto. Mycket rymligt, bl.a. med väl tilltaget utrymme i absiden.

Det nya tältet, Akto, är beprövat och har recenserats på många håll. Jag har varit på jakt på ett begagnat ett längre tag, då jag behöver ett tält för solo-turer. Mitt tidigare enmans-tält, Terra Nova Laser Competition, var jag tvungen att sälja tidigare i år. Fick nu tag i Aktot begagnat, men tältet är så gott som nytt. Den tidigare användaren hade bara använt det under en veckas tur. Jag har inte använt det i fält ännu, bara prövat att slå upp det på gräsmattan på baksidan. Men det är precis så fint som jag tänkt mig. Mycket rymligt för en person, med gott om plats för ryggsäcken i absiden och extra utrymme i innertältet.

Ultralätta tält finns idag som väger strax under 1 kg. Aktot väger 1.6 kg och är alltså inte av det allra lättaste slaget. Men med tanke på materialen – det är ett robust tält för helårsanvändning som klarar hårda påfrestningar – känns det som en bra investering. Jag tror överhuvudtaget att en medelväg mellan extremt tungt och extremt lätt har sina fördelar, inte minst i förhållande till fjällvandring i den svenska vildmarken, där väderförhållanden och underlag ställer krav på utrustningen.

Abisko 65

Ryggsäcken, Fjällräven Abisko 65, är en relativt lätt säck med sina 2.2 kg. Jag har kollat på ett par ännu lättare säckar som varit intressanta, men de jag fastnat för har slutat tillverkas och finns inte längre till försäljning. Jag vill kunna bära med mig en ordentlig tältpackning utan att få ont, och i det avseendet verkar Abisko-säcken vara en väl avvägd säck. Den har ett hyfsat rejält bärsystem, vilket gör att den också duger för längre tält-turer där all mat måste tas med. Perfekt för kommande turer i exempelvis Sarek med andra ord!

xtherm

Liggunderlaget, Thermarest Xtherm, är ett lyxköp. Känns lite som liggunderlagens Ferrari, och priset var väl tilltaget. Men det är kvalitet i detta liggunderlag. Det väger för det första endast 640 g, vilket är drygt ett halvt kg mindre än mitt gamla liggunderlag. Trots vikten är det ändå robust, med en skyddande beläggning på undersidan som minskar risken för skador. Det håller också för fyr-säsongsbruk med ett högt R-värde. Man känner verkligen hur kroppsvärmen studsar tillbaka mot kroppen när man ligger på det, och under förra vandringen i Narviksfjällen behövde jag inte lägga mig i sovsäcken alla nätter – det kunde istället användas som täcke. Att det är modellen med extra bredd (L: 6,3 x 63 x 196 cm), vilket gör att även armarna hamnar på underlaget istället för på tältgolvet, känns mycket lyxigt.

Nu ska det bli kul att testa den nya utrustningen i Grövelsjön och Rogen-området.

Kategorier: Utrustning | 4 kommentarer

Inläggsnavigering

4 tankar om “Ny utrustning för lättare packning införskaffad

 1. Christer

  Hej!
  Kul att höra om din utrustning.Har själv Akto tältet och cumulus sovsäcken. Får plats med mina prylar i en Fjällräven Helagssäck. Har en stuga i Grövelsjö området så det området kan jag väl. Härliga bilder du hade i ditt Grövelsjöavsnitt. Längtar upp igen.
  Ha det gott
  Christer

 2. Inte minst Cumulussäcken var ju väldigt liten till volymen, så jag kan tänka mig att mindre ryggsäckar än Abisko funkar för tältpackning om man inte har med sig alltför mycket av annat.
  Ja Grövelsjön var mycket vackert. Härligt att ha stuga där! Kul att du inspireras av bilderna.

 3. Hej!

  Vad tycker du om ryggsäcken nu i efterhand, om du hann prova den i somras vill säga? Funderar på att köpa dammodellen inför framtida fjällturer nämligen…
  Kul att läsa om dina vandringar för övrigt 🙂
  /Anna

  • Hej Anna!

   Kul att du gillar innehållet på bloggen. Skriver mest för egen skull, men roligt när andra blir inspirerade!

   Jag använde säcken under senaste turen i Grövelsjön, och det funkade jättebra. Har inget negativt att säga ännu så länge. Gott om plats för packningen, och bra funktion. Tycker mycket om ytterfacket, där alla plagg man vill ha nära till hands får plats. Också väldigt praktiskt att man kan öppna hela säcken sidledes. Den sitter skönt också, åtminstone på min rygg. Så den rekommenderar jag gladeligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: