Första tältnatten 2015

image1

Gav mig ut på egen hand igår. Första tältnatten 2015. Dels ville jag prova lite ny utrustning i fält, men framförallt var det suget efter att dra ut i skogen som lockade. Fick ordentlig mersmak faktiskt, det lär bli fler turer nu på vårkanten!

Efter att ha lekt lite med tanken på att dra ut till Paradiset i Huddingetrakten blev det till att starta lite närmre hemifrån, i Björkhagen. Klockan hade blivit fem på eftermiddagen, så jag var ute i senaste laget och ville inte förlora tid på att resa. Stockholm är fint på det sättet. Naturen finns så nära inpå.

image2
Utsikt över Ulvsjön

Turen gick längs med Sörmlandsledens första etapp i riktning mot Skogshyddan i Älta. Det är en fin etapp som går mycket på höjd med utsikt över flera vackra skogsjöar. Jag gick inte hela etappen, utan slog läger vid Strålsjön i Erstaviks naturreservat. Då hade jag gått förbi tre sjöar; Söderbysjön, Ulvsjön och Sandasjön. När tältet var uppslaget hade solen gått ned och månen låg vackert över sjön.

image3
Månsken över Strålsjön

Utrustningen som skulle provas var dels lite nya köksdelar; en brännare från Fire Maple (FMS 117T) tillsammans med en kastrull från Primus med värmeväxlare (Eta Pot 1 l). Sen ville jag prova nya sovsäcken från Criterion/Cumulus, Quantum 350, i kallare förhållanden.

Köket var det inget fel på. Men kylan, bara någon plusgrad, gjorde att gasen fungerade dåligt, och jag fick skaka gasbehållaren för att det skulle bli någon fart i brännaren. Kastrullen med värmeväxlare var utmärkt. Det gick väldigt snabbt att koka upp vatten när jag väl hade låga.

image5

Trots att sovsäcken ska vara komfortabel ned till -6 så upplevde jag den som för kall vid 2 plusgrader. Det blev att dra på ullunderstället och fleecetröjan. Det funkade ett tag, men det blev ändå svårt att behålla värmen, och vid 4-snåret kokade jag därför upp en liter vatten som hälldes i medhavd plastflaska. Den fick fungera som element i sovsäcken. En utmärkt lösning. Därefter sov jag riktigt gott. Betyg på sovsäcken: Det blir till att ta med sig raggsockor till fjällen. Och en dunjacka för extra värmeisolering på överkroppen skulle också kännas tryggt. Sovsäcken funkade ändå bra, det löste sig med lite förstärkning. Jag är ju frusen av mig, så är inte alls förvånad.

image6
Tältutsikt vid Strålsjön, runt åtta på morgonen

Morgonen var strålande vacker. När jag öppnade tältet simmade ett par änder förbi ute på sjön. Harmoniskt. Solen sken och det blev snabbt varmt i tältet. Det var bara att gå upp, äta frukost. En kort promenad ut ur naturreservatet, och strax var jag framme vid en busshållplats och på väg hem.

image8

Kategorier: Sörmlandsleden | 5 kommentarer

Inläggsnavigering

5 tankar om “Första tältnatten 2015

 1. jerkbaits

  Trevlig läsning. Så nära till naturen att man nästan kan ”spontanvandra” bara.
  Själv har jag varit ute en tur i feb och en i mars. Jag sover i en -10gr säck från Biltema och den är ”ok” när det är nån minus och jag har underställ. Jag är också frusen.
  Jag brukar använda 2st Primus gasollampor dels för ljuset men framförallt för värmen. Man får snabbt upp en 8-10 plus i tältet och det är ett 3 mans Fjällräven kupol. Det är ett tips att hänga en gasollampa i taket (jag har 110cm till tak) för att få lite värme när det behövs. Primuslampa i metallnät har jag. Trevlig vandring!!
  //Thomas

 2. Ja, vist är det fint att kunna ta sig ut så enkelt. Gårdagens vandring var väldigt mycket en spontan idé. Jag kom på den samma dag.
  Tack för tipset om gasollampa. Har bara sneglat på dem. Är nog lite för lite plats i mitt Akto, men jag har ett större tält (HB Nammatj) där det borde gå bättre. Hur funkar det rent praktiskt, hur länge kan man ha den igång innan gas/bränsle tar slut?

 3. jerkbaits

  Finns 230gr och 450gr tuber och jag brukar använda den lilla.
  Ta en titt i specen på http://www.primus.se
  Har inte länken nu men titta under lyktor så hittar du allt. Minns att den ger 80w ljus och jag tror det är 500w värmeeffekt så dom värmer ganska mycket på så liten yta.
  Jag ska se om jag kan hitta en länk så lägger jag den till dig på utsidan.se
  Finns billigare än Primus men dom är små och har bra kvalitet.
  Köp dig en du, jag använder dom mycket året om som både ljus och värme 🙂

 4. Verkar riktigt trevlig! Tack för länken. Ska ta mig en rejäl funderare, kan helt klart vara ett tillskott både i fråga om värme och mysighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: