Planer på Sarek-tur

Sommarens fjällvandring börjar så sakteliga närma sig. Två veckor lär det bli, och så här ser planen ut i nuläget:

Vecka 1: Kvikkjokk – Saltoluokta (83 km inkl. bestigning av Skierfe)
Första veckan är jag i sällskap, och då går vi stugtur mellan Kvikkjokk och Saltoluokta på klassiska Kungsleden. Går man bara på kan turen göras på fyra dagar, men vi hoppas på bra väder med extra tid för toppturer. Givetvis vill vi upp på Skierfe och få vyn över Rapadalens floddelta. Avslutning i Saltoluokta där planen är middag och bastu. Det blir nog mycket trevligt.

Vecka 2: Basstavágge – Ruothesvágge – Álggavágge – Njoatsosvágge – Kvikkjokk (110 km)
Andra veckan går jag sannolikt på egen hand, och då är planen en tur in i hjärtat av Sarek. Via Sitojaurestugorna tänker jag mig båttur till Rinims sameviste och därifrån vidare in i karga Basstavágge. Efter Basstavágge tar jag eventuellt en rundtur runt Låddebákte innan jag fortsätter några kilometer i Ruohtesvágge mot och in i Álggavágge. Därefter är planen att gå söderut och in i Njotasosvágge. Just den sistnämnda dalen är jag väldigt sugen på, det verkar vara en riktig pärla. Så sluts cirkeln med avslutning i Kvikkjokk.

Kategorier: Färdplaner | 8 kommentarer

Inläggsnavigering

8 tankar om “Planer på Sarek-tur

 1. jerkbaits

  Verkar vara en riktigt bra planerad vandring, tror du/ni får det toppen.
  Fina upplevelser hela vandringen 😊
  Sitter själv på bussen hemåt nu efter helgens spatserande.
  //Thomas

 2. Kul att du tror det, jag tror också att det här kan bli kanon! Ska bli väldigt spännande, och lite mer av en utmaning att gå själv i Sarek. Jag har ju traskat ensam förr, men då alltid rört mig i närheten av stugleder och på så vid kunnat få det sociala behovet tillfredsställt med inte alltför mycket tid emellan. Detta är lite en ny nivå för mig.

  • jerkbaits

   Jag förstår, har själv aldrig varit ”ute” från lederna på det viset. Tror det kommer bli en fin känsla 🙂 Hoppas du bloggar lite när du kan om resan sedan, vore spännande 🙂
   //Thomas

 3. Det blir det säkert! Givetvis ska jag göra det, blir ju dessutom mycket tid för dokumentation i färddagboken när jag går på egen hand.

  • Hur ser det ut med Sarekplanerna? Själv får jag vänta tills nästa år men hoppas Grövelsjön kan bli av till hösten. Det har varit mest ”lokala” vandringar här annars. Nåt nytt på gång annars? //Thomas

 4. Sarek-planerna ligger fast. Mindre än två veckor kvar nu. Har bokat tågbiljetter, rekat med Saltoluokta fjällstation att jag kan skicka mitt Akto dit, skaffat lite utrustning som behövde uppdateras. Nedräkningen har börjat 🙂

  • jerkbaits

   Det låter toppen, ska bli roligt att följa om du har möjligheter att uppdatera bloggen. Önskar dig lycka till! 👍

 5. Tack! Absolut, återkommer efter turen med rapport och bilder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: