På cykel på norra Gotland och Fårö

IMG_1065

Under min sista semestervecka gav jag mig av på ett spontant litet äventyr. Jag cyklade på Gotland. Det krävde inte så mycket: Efter att ha plockat fram cykeln och satt på en pakethållare, samt lånat lite cykelväskor från brorsan, var jag redo. Att åka till Gotland från Stockholm är som bekant mycket enkelt. Det är bara att ta färjan från Nynäshamn.

Min cykeltur började på kvällen efter ankomsten till Visby. Jag tog mig till Lickerhamn ett par mil norrut. Det var mörkt när jag kom fram, så jag hade tur som så snabbt hittade en tältplats.

Nästa morgon vaknade jag upp till ljudet av havsvågor, och fick syn på Jungfrun, en stor rauk bara ett par hundra meter från min lägerplats.

IMG_1062
Jungfrun – en ståtlig rauk vid Lickershamn.

Dagen fortsatte med kurs först mot Kappelshamn. Sedan vidare upp mot Blå Lagunen, en liten pärla som ligger precis nordväst om Gotland största insjö, Bästeträsk. Där blev det ett par dopp innan jag cyklade vidare.

IMG_1085
Inbjudande bad i Blå Lagunen.

En trevlig sak med Gotland är alla vägkaféer som har öppet under sommaren. Nu hade de allra flesta turisterna dragit, men många kaféer höll fortfarande öppet till min stora lycka. Jag åt mycket gott bröd och vid flera kaféer längs vägen. Det första stoppet var vid ett som låg längs vägen bara någon kilometer från Kappelshamn.

IMG_1091
Vacker sandstrand vid Sudersands campingplats.

Min första hela cykeldag tog mig vidare till Fårösund, och sedan över med färjan till Fårö. Där trampade jag upp till en camping vid Sudersand. Där slog jag läger och vandrade lite på sandstranden. Det var rätt fint, men jag har svårt för stora campingplatser och vill helst hålla mig på avstånd från turisterna. Dessvärre hade jag motvind större delen av dagen, så det var rätt kämpigt på slutet. Hade jag haft lite ork så hade jag med fördel kunnat ta mig upp till Fårö fyr, som ligger på Fårös mest nordliga punkt. Där finns för övrigt mycket fina tältplatser, lite undangömda i skogsgläntor vid den mycket vackra kusten!

IMG_1097
Fårö fyr – väl värt ett besök.

Under nästa dag hade jag mycket fin cykling med medvind. Först (som sagt) upp till Fårö fyr, sedan vidare söderut förbi Ekeviken (och ytterligare ett trevligt kafé) innan jag satte kurs mot Langhammarshammaren. Där finns ett rätt spektakulärt raukområde. Naturreservatet Langhammaren är för övrigt en rätt speciell, mycket karg, plats.

Cyklingen fortsatte sedan söderut genom Digerhuvudets reservat, framförallt karaktäriserat av långsträckta raukområden och den steniga kusten. Gjorde också ett stopp vid en vacker och bevarad gammal fiskestation längs vägen.

IMG_1120

Gotlands raukar är en märklig företeelse. De är en del av en spännande geologisk historia. Gotland är till stor del uppbyggt av korallrev som uppstått i ett tropiskt hav för ca 430 miljoner år sedan. Mellan de fossila reven ligger packar med kalksten och lerig märgelsten. Efter den senaste istiden, för lite mer än 10 000 år sedan, täcktes Gotland länge helt av vatten. När isen drog sig tillbaka började dock landmassan att resa sig ur havet befriad från tyngden. Där land och hav möttes bearbetade vågorna berggrunden. Själva revkropparna, i hård kalksten, kunde stå emot denna nötning bättre än andra bergarter, och när vattnet drog sig tillbaka kunde de stå kvar som isolerade stenpelare – raukar. Raukarna består alltså av hård kalksten och är lämningar av de forntida rev som som en gång gav upphov till Gotland. De är därtill rika på fossiler från en massa olika forntida djur som levde där för mycket, mycket länge sedan.

IMG_1143

Att promenera bland, och klättra upp på raukarna var en trevlig upplevelse. De är vackra skapelser, och det kändes lite som att gå omkring i gamla ruiner från romartiden. Vissa av raukarna liknar sannerligen statyer, och de kan bli rätt höga. Den högsta rauken vid Langhammarshammaren var åtminstone 8 meter hög.

IMG_1127

På vägen längs Digerhuvudet träffade jag för övrigt på Mats, en nyvunnen kompis på Utsidan. Mats, en mycket trevlig kille som mötte upp mig på båten och gav massor av bra tips om vart jag kunde ta mig, cyklade med sin specialcykel, en s.k. liggcykel. Detta efter att ha fått punktering på sin fatbike (en sorts mountainbike med riktigt tjocka däck). Kunde inte låta bli att ta ett kort på Mats och hans liggcykel, det såg ut att vara ett riktigt skönt transportmedel. Är det någon som behöver veta något om liggcyklar, fatbikes eller velomobiler, då tror jag för övrigt att man gör rätt i att kontakta Mats (på Utsidan går han under användarnamnet jazzmatsa).

IMG_1135
Fiskestation vid Digerhuvud, Fårö.

Efter Digerhuvudet var det dags för lunch, som jag lagade på medhavt gaskök vid en rastplats på udden Lauterhorn. Därefter fortsatte jag tillbaka till Fårösund och sedan vidare ned på östra sidan. Nästa mål var Furilden, en ö som är känd för lämningarna av ett gammalt kalkbrott och för sina förmodat vackra havsstränder (på öns östra sida).

IMG_1089

Efter att ha lämnat väg 148, och tagit av mot Lergrav var cyklingen ren njutning. Ingen trafik på närmare en mil, och vackert byalandskap. Gotland är ju överlag rätt platt också, så inte mycket jobbiga backar att kämpa med.

IMG_1152

Nära Furilden åt jag middag vid en fiskerestaurang belägen vid ytterligare en fiskestation. Det vankades rökt lax och hemgjord potatissallad. Inte alls dumt, och öl serverade dom också.

IMG_1161

Furilden var kanske aningen överskattad som besöksmål. Fast det hade nog varit finare om jag tagit mig till stränderna på öns östra sida. Nu blev det ett besök längst ut på södra udden. Hav är förstås alltid vackert, så helt bortkastat var det inte. Men mina däck var lite för tunna för att jag skulle kunna fortsätta vidare på det steniga underlaget.

IMG_1168
Trevlig tältutsikt i Hideviken.

Sist ut denna dag cyklade jag slutligen till viken Hideviken, ett tips från Mats. Det var en vacker plats som man når via vacker landsväg i byalandskap. Där fick jag en havsstrand helt för mig själv. Och ett välskött utedass. Inte illa.

Sista cykeldagen bar det åter till Visby. Det var lättcyklat, delvis på vacker landsväg, även om de sista milen gick på en rätt vältrafikerad motorled.

IMG_1170

Visby då? Jo, det var väldigt vackert förstås. Jag spenderade dock större delen av dagen med en god bok i en hängmatta vid havet. Det var lite för varmt för att springa omkring på stan. Tältet slog jag upp på en camping, nära belägen i förhållande till färjan som tog mig hem nästa morgon.

IMG_1176
Vacker solnedgång i Visby.

Kategorier: På cykel | 2 kommentarer

Inläggsnavigering

2 tankar om “På cykel på norra Gotland och Fårö

 1. jerkbaits

  Hej. Vilken fin cykeltur! Lite omväxling från Sarek 🙂
  Gotland är riktigt fint och du har fått med mycket av det i både bild och text!
  Snyggt! Funderar på att cykla nån gång istället för att vandra jämnt. Tror Biltema har nån simpel packväska som kan ta en del så jag jag cykla med ryggsäcken på som vanligt. Återstår att se till nästa år.
  Nu blir det lite kortare höstvandringar för min del.
  //Thomas

 2. Gotland var jättefint. Höstvandringar låter gött. Och skaffa packväskan på biltema!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: