Från Näslandet till Tullgarns slott (etapp 57 – 59)

Vårens första övernattningstur blev en som sent ska glömmas. Med väldigt vackra etapper och ett strålande väder tog vi oss an etapp 57-59, fast i omvänd ordning med start på etapp 59 i Näslandet och avslut vid Tullgarns slott.

Ordentligt varmt var det dock. Under lördagen (vi började på fredagen, avslutade på söndagen) var det omkring 30 grader varmt, också i skuggan. Första dagen hade gått i ganska flack miljö mellan Näs och Skanssundet. Därefter, på Mörkö, fortsatte leden i överlag lättbanad terräng, men när vi gått över bron vid Kasholmen och tog oss an den sista etappen blev det ordentligt kuperat. Svetten fullkomligt rann, och det var inte helt enkelt att få i oss de mängder vatten som krävdes. En fungerande kallkälla längs med leden, med väldigt gott vatten, var mycket välkommen.

Vi avslutade med läger i det otroligt vackra naturreservatet Näsudden, varifrån man ser över till Tullgarns slott. Fågellivet var omfattande, och från udden syns ingen bebyggelse utöver slottet. Avskilt, rofyllt och storslaget. Där blev det för övrigt ett välförtjänt dopp från klipporna. Sällan har det varit mer svalkande att bada.

Sista dagen tog vi oss den sista biten till Tullgarns slott, en vacker plats. Där åt vi lunch på slottets badbrygga innan vi tog Trosa-bussen tillbaka till Stockholm.

Det här är Sörmlandsleden när den är som bäst. Oerhört vackert och omväxlande landskap, lite folk på leden och natursköna omgivningar. Rekommenderas varmt, fast gärna i lite svalare klimat!

Kategorier: Sörmlandsleden | 5 kommentarer

Inläggsnavigering

5 tankar om “Från Näslandet till Tullgarns slott (etapp 57 – 59)

 1. jerkbaits

  Ser helt fantastiskt ut! 👍🏻

 2. Härlig post!

  Vi tog 56:an i helgen, var grymt trevligt.

 3. Joacim

  Fin tur!

  Funderar på att vandra någon del av Sörmlandsleden nu i sommar, med familjen.
  Förra sommaren blev det ju en vandringsstrapats uppe runt Grövelsjön med familjen, (hård blåst, regn och kallt) men bitvis var det fint väder.

  Finns det några andra etapper Du kan rekommendera från SL, som kanske ligger en liten bit från Sholm, men ändå inte så långt bort som de Du gått nu?

  /Joacim

 4. Hej på er, och tack för kommentarerna!
  Dick: Kul med 56:an! Var den fin?
  Joacim: Ja, men det finns flera. Du har säkert gått etapp 3 i Tyresta, den är ju rätt nära stan. Annars en av mina favoriter. I övrigt kan jag rekommendera t.ex. etappen mellan Hemfosa och Paradiset (5:3), och den mellan Vansta/Ösmo och Hemfosa (5:2). Dom är rätt nära men har genuin lantlig känsla, och är rätt varierade.

 5. Orvar

  Väldigt fina bilder, ser verkligen ut som en trevlig bit att vandra, jag gillar ju verkligen rapsolja också..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: