Nordkalottleden (Katterat – Ritsem, via Sitashyttan, Pauro och Röysvatn)


Start vid Katterat, tågstationen innan Narvik

Till slut blev det av. Jag har länge tänkt företa vandringen på Nordkalottledens sträckning mellan Katterat och Ritsem (via stugleden i gränslandet mellan Sverige och Norge via passet över Caihnavagge, förbi Skoaddejavrehytta och därefter Sitashyttan, Pauro och Röysvatn). Förra året var det nära, men då tvingades vi på reträtt redan efter ett par mil då min följeslagare Johan fick hälsoproblem.

Den här gången blev det en tur på egen hand, som alltid lite speciellt. Jag har varit ute flera gånger på egen hand, men inte så länge som denna gång. Jag hade planerat in 12 vandringsdagar (turen ligger på sammanlagt närmare 160 km). Jag gjorde det på 10 dagar, och under dessa stötte jag sammanlagt på väldigt få personer, och hade egentligen bara ett samtal (med två norska vandrare). Nu var det tidigt på säsongen, men överlag innebär den här sträckningen ganska få möten.

Lite ”lappsjuka” kände jag givetvis av, jag är ju van vid social stimulans och är inte precis någon ensamvarg av mig, men det finns också något behagligt med ensamhet under en längre period. Tidens tempo saktar ned och en får mycket tid att bara vara. För egen del skriver och läser jag ju mycket, i synnerhet när jag ute på egen hand.

Det finns mycket att säga om turen. Först och främst: den var överlag otroligt vacker. Här ska jag bara försöka sammanfatta det viktigaste och komma med några råd till andra som funderar på att göra den.


Caihnavágge, utsikt från stugplatsen

Planering och utmaningar
Först och främst krävs lite mer planering än för en ”vanlig” stugtur. De norska stugorna (samtliga stugor längs sträckningen ligger på norska sidan, och det krävs en nyckel från DNT för att få tillträde till dom) är sådana av självhushålls-karaktär. Det finns inga butiker alls längs sträckningen, vilket betyder att all mat måste bäras med. Min startvikt låg på 22 kg.

Vandraren får ställa in sig på åtminstone några lite mer krävande passager i form av de pass som måste forceras. Det mest ansträngande går över Caihnavágge, där en stigning på 200 höjdmeter åtföljs av vandring i en stenig miljö en kilometer innan en lite mödosammare nedstigning på 300 höjdmeter i mestadels blockterräng. Min vandring över passet underlättades av kvarliggande snö på de högre altituderna, vilket gav ett gott underlag trots att solen mjukat upp snön något.

Även passet mellan Sitashyttene och Baugevatnet innebär en viss utmaning, och så även uppstigningen till Röysvatn. Backen ned till Rarkkajávri efter Skoaddejávri är brant, och det gäller att vara lite vaksam utför och välja den rimligaste vägen nedför, också beroende på snöläget.

Men sammantaget handlar det inte om något utöver det vanliga, och överlag är leden välmarkerad. Går man själv ska man givetvis alltid vara extra försiktig. Jag kände mig dock aldrig otrygg längs vägen, lite erfarenhet och sedvanligt fjällvett räcker gott och väl för att våga sig på turen.


Noajdettjåhkkå, bild tagen innan Paurohytta

Vad
Några svårare vad är det inte tal om. Över de mer svårforcerade vattendragen finns broar. Jag hade lite problem med vadet över jokken där leden styr från Sördalen upp i Oallavaggi (första dagens etapp efter att ha lämnat Katterat) och fick backa för att ta av mig byxorna då vattnet gick över knäna. Det var dock ingen fara då vattnet inte alls är särskilt strömmande vid vadplatsen.

Broar
De norska broarna, som i regel är träkonstruktioner, är av varierande skick. Den bro som är belägen en knapp kilometer norr om Cunojavrrehytta var svårt medtagen och bör undvikas tills dess att den lagats. Bron efter Paurohyttan över vattendraget som förbinder Noaidejávri med sjön 718 är också i dåligt skick och hänger på sniskan, men då jag gick var den tillräckligt stabil för att ändå ta sig över på. I övrigt var broarna i gott skick.


Bron över Caihnajohka

Ett par ”kartfel”
Gällande vägval har det förts diskussioner på Utsidan om passet i Caihnavágge, där kartan lite ologiskt föreskriver en väg som går öster om sjön 1094. Jag gick, i enlighet med mångas rekommendationer, på västra sidan, vilket gick alldeles utmärkt och definitivt sparade mig tid.

Dessförinnan fick jag en del problem i enlighet med kartans förslag längs etappen mellan Cunojávri och Caihnavágge. Efter bron över Caihnajohka föreslår åtminstone min version en promenad längs med 700 metersnivån under ett par kilometer innan uppstigningen till Caihnavágge. Den verkliga leden klättrar dock upp ca 60 höjdmeter direkt efter bron, men det är lätt att missa och jag betalade med att gå genom våtmarker och videsnår i någon kilometer. Kort och gott: Gå upp i branten direkt och håll dig sedan längs 760-800 de följande två kilometerna. Där hittar du också leden.


Baugevatnet

Navigationssvårigheter
Jag hade lite svårigheter att navigera till stugan vid Röysvatnet. Vid uppstigningen i passet efter vandringen längs med Svartijávrre är det lätt att hamna lite söder om leden vid passkrönet. Det var inte heller helt enkelt att se rösena hela vägen. Det ledde mig till misstaget att ta den södra av de två sjöarna (som tillsammans har namnet Björnvatnet) för den norra, och jag fick betala med någon extrakilometer. Rekommendationen är alltså att hålla åt höger när man kommer upp över krönet, och att notera att den första sjön som visar sig är just den södra. Sen finner man enkelt stugan som ligger precis vid flödet där sjöarna förbinds med varandra, som dock inte visar sig förrns kort inpå.


Akkamassivet, sett från Gränsleden

Vackra platser
Sammantaget är vandringen längs denna del av Nordkalottleden en väldigt vacker tur, med upplevelser av både vidsträckta dalar, stora sjöar och mer högalpina dramatiska formationer. Detta är en storslagen del av fjällkedjan. Diamanten längs sträckningen är tveklöst partierna vid Baugevatnet och området kring Pauro-fjället. Här skapar mäktiga bergstoppar och glaciärer en mäktig inramning till de vackra glaciärsjöarna. Dessa platser har en säregen skönhet som är ovanlig i hela området betraktat som helhet.

Överlag går leden på kalfjället, och det är egentligen bara precis i början och på den avslutande etappen längs Gränsleden som en stöter på björkskogen. Den avslutande etappen bjuder, om vädret medger det, för övrigt på en imponerande vy över Akkamassivet i Padjelanta/Sarek. Just det var lite speciellt, eftersom jag kunde observera Akka från betydligt längre avstånd redan från stugplatsen vid Skoaddejávri (ungefär halvvägs). Sammantaget adderade dessa utsiktspunkter till känslan av ett i verklig mening storslaget, men överblickbart, område. Jag kan varmt rekommendera sträckningen till alla som vill ta sig lite bortom de högtrafikerade vandringslederna, och orkar bära lite extra i ryggsäckarna.


Skuogejávrre


Kort efter starten vid Katterat


Blomster vid Gränsleden


Kargt vid Röysvatn


Raukliknande formation, Noajdetjåhkkås östra sida


Bovrojávri, Pauro


Fonntinden och Paurofjellet, vid Bovrojávri


Noajdetjåhkkå, Bovrojávri och Kåbtåjaure (den större sjön längst bort i blickfånget)


Baugebua


Sitashyttene och passet mellan Filtinden och Baugefjellet


Kjårdavatnet och de omkringliggande bergen, på grusvägen mot Sitashyttene


Rárkkajávri och Sitasjaure


Riksröse (sträckningen passerar gränsen inte mindre än 9 gånger)


Utsikt från Skoaddejávrihytta över sjön. Till vänster skymtar Akkamassivet med dess glaciärer.


På väg mot Skoaddejávri


Nedre Kjörisvatnet


Utsikt över Nuorjjovárri


Tältplats vid Gautelisvatnet


Tältutsikt, Gautelisvatnet


På väg upp i passet i Caihnavagge


Sjön 1094, Caihnavagge


På väg mot passet i Caihnavagge


Dulbbots nordöstra sida, en vägg som reser sig 300 meter över sjön 1094, i Caihnavagge


Oallavággi, med utsikt västerut mot Sealggajávri

Kategorier: Narviksfjällen, Nordkalottleden | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: