Eskilstuna – Katrineholm (etapp 24-26)

Corona-tider är för många lika med vandringstider. Jag har själv varit ute mycket mer än vanligt, och just den här våren står flera lite längre turer i sikte. Under påskhelgen genomförde jag en fyradagars vandring med kompisen Johan på Sörmlandsleden mellan Eskilstuna och Katrineholm, en tur på 76 km som jag varmt kan rekommendera!

Den första etappen gjorde vi sent, och det betydde att vi fick slå upp tältet på en lerig väg bredvid ett kalhygge. Inte det charmigaste stället att övernatta på, men det skulle bli finare. Mycket finare!

Efter att ha lämnat Vilsta naturreservat bakom oss var det en del kalhyggen att passera. Riktigt fint blev det när vi kom ner till Näshultasjöns stränder, där vi också sov i ett av vindskydden nära Kvarntorp. Därefter passerade vi många vackra ängar med utsikt över vattnet. En fin tältplats hade varit Sandviken, där det finns en vacker sandstrand som bryter av grässlänten mot sjön.

Den vackra vandringen fortsatte vidare efter Svalboviken, där vi tog oss förbi vad som var den klart tuffaste delen av vår tur. Väldigt mycket upp och ner i extremt kuperad terräng, men i väldigt vacker och varierad skog. Vi gick på ängar med ekar och enar, i blandad mörkgrön och mossig tallskog, i björkskog och i granskog. Hela tiden mycket variation, och överlag väldigt orörd natur.

Ett stort plus för hela sträckan är den relativt goda tillgången på vatten. Med något undantag var vattenkällorna mycket bra, och låg inom rimligt avstånd från varandra.

Efter att ha slagit läger vid sjön Tryningen vandrade vi vidare ner mot Lundsjön. På vägen passerade vi Gruvtorpet, en gammal vandrarstuga som det står alla fritt att nyttja. Fyra bäddar fanns det att tillgå. Vi fortsatte dock, och sov en natt i vindskyddet vid sjön Myr-Gryten. Här och vid Ljusgryten (en sjö lite norr om Myr-Gryten) fanns flera vindskydd att välja på.

Sista dagen gick vi till Katrineholm, varifrån vi tog tåget till Eskilstuna där vi lämnat bilen.

Sammantaget en väldigt fin sträcka att gå, hyfsat lättillgänglig och väl underhållen.

Kategorier: Sörmlandsleden | 2 kommentarer

Inläggsnavigering

2 tankar om “Eskilstuna – Katrineholm (etapp 24-26)

  1. Patrik

    Det ser bra ut, kanske blir att gå vid något tillfälle!
    28- 30 maj 2020 vandrade jag Malmköping- Gnesta. Ser att du också vandrat där. Det var en hel del fint. Ekarna vid Ånhammar och stilla kväll vid Finnsjön var nog höjdarna. Plus en stor uggla på nära håll, var nog en berguv, i gammelskog före Finnsjön.

    • Hej Patrik!
      Ånhammaren och Finnsjön hörde även till våra favoritplatser på den sträckan, och överhuvudtaget! Kul med ugglan/berguven!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: