Katrineholm – Stavsjö (etapp 27-31)

Ytterligare en långvandring lyckades jag och Johan, nu tillsammans med vår nya följeslagare Cecilia, klämma in innan semestern. Den här gången fortsatte vi med start där vi slutade förra gången, dvs Katrineholm. Turen, på fyra dagar, tog oss till Stavsjö. Det här, var vi överens om, var det hittills finaste lite längre stråket vi gått på Sörmlandsleden.

Etapperna efter Katrineholm (27-30) var väldigt lätta att vandra, med stora bitar på gamla landsvägar. Det var tur med tanken på hettan, det tar på krafterna att gå i 25 grader och stekande sol, och vi var glada för alla svalkande vindar vi fick.

En bit in på första etappen kom den första stora sevärdheten, Glysas grav, ett vackert naturreservat med tre dödisgropar. Vi stannade vid sjön Glysans källare, en vacker fågelsjö där vi badade fötterna efter att ha fått närkontakt med en liten familj med sjöfåglar. Det är verkligen något speciellt med att vandra den här tiden på året (juni) med all blomsterprakt och grönska.

Första badet av flera tog vi vid Forssjön där vi även åt lunch. Sen fortsatte vandringen i vacker skog till vår andra lägerplats vid Hönstorpasjön. En mycket fin vattenkälla fanns dessförinnan kort efter etappskiftet efter Mysätter.

Tredje dagen åt vi lunch vid sjön Viggaren på en trevlig rastplats med stolar och bord vid en brygga. Därefter gick vandringen över fina marker genom Glindraåsens naturreservat och vidare i omväxlande skog och öppna landsbygdsmarker med vackra torp och ängar med kor på bete.

Efter att ha tagit oss över ett berg kom vi ner till sjön Näsnaren. Sikten över sjön från bergets utsiktsplats var storslagen. Därefter följer mycket vacker vandring nere längs sjöns norra sida, som kompliceras av febril aktivitet från områdets bävrar, innan ankomst till den pittoreskt undersköna Boholmen och Fagerö, med ett par vackra torp och blommiga betesängar. Här stannade vi för middag och bad innan vi fortsatte vidare.

Läger slog vi först efter att ha vandrat förbi Övre och Mellersta Ålsjön till sjön Vikitteln. Denna låg nedanför ett berg med ett utsikttorn, där sikten över skogen i alla vädersträck gav ett imponerande fågelperspektiv över skogarna. Slogboden vid Vikitteln är en magisk plats på många sätt, belägen vi en vacker sjö med ett rikt djurliv. Vi noterade ett stort antal simmande snokar och även krabba på sjöns botten. (Till dom spaningarna kunde vi addera en rävunge ute på en av landsvägarna tidigare samma dag).

Sista sträckan längs andra halvan av etapp 30 och etapp 31 bjöd på fortsatt mer ansträngande vandring i mer kuperad terräng. Efter att ha tagit oss över ett bergigt spricklandskap åt vi lunch nere vid den porlande bäcken vid Åbo. Sträckningen ner mot Björnsjön bjöd på en högklassig vildmarksupplevelse med härlig varierad vild skog i delvis bergig terräng. Vid Björnsjön stötte vi på de första vandrare vi mött på hela turen, och då dessa tagit slogboden i anspråk beslöt vi oss för att fortsätta till Stavsjö för att hinna med kvällsbussen.

Sammanfattningsvis en otroligt vacker vandring på närmare 6 mil som bjuder på bland det vackraste vi sett i Sörmland hittills, som kan rekommenderas varmt åt alla som har några dagar extra, orkar gå lite längre och inte drar sig för reseavståndet (om man kommer från Stockholm vill säga). Vattenkällorna var av varierad kvalité, så det kan vara en god idé att införskaffa en vattenpump med bakteriefilter för den som vill vara på säkra sidan.

Kategorier: Sörmlandsleden | 4 kommentarer

Inläggsnavigering

4 tankar om “Katrineholm – Stavsjö (etapp 27-31)

  1. Patrik

    Tack för uppdatering. Ja det är fin sträcka! Speciellt från Djupvik till Stavsjö. Gick sträckan på vardagar i oktober 2019 från Glysas grav med en övernattning i vindskyddet vid Näsnaren. Efter Forssjö såg jag endast tre personer innan Stavsjö; en gubbe i båt som vittjade nät i Näsnaren och ett äldre par i bil på skogsväg. Inga vandrare.
    Mossängen urskog är fin plats.

    • Håller verkligen med, från Djupvik och framåt var det otroligt vackert! Såg du några djur i skogen? Ska ju tydligen finns gott om kronhjort där. Vi skrämde nog bort de som eventuellt var i närheten med vårt pratande. Apropå glesheten låter det som vår egen upplevelse, människorna var lätträknade!

  2. Lena Strömgren

    Vad roligt att ni tycker om denna del av Sörmlandsleden, tror den är lite bortglömd. Min favorit är E.29, den innehåller allt… olika åldrar på skog, gammal väg, högt berg och fina badvänliga sjöar. Jag driver Fridhem outdoor och erbjuder boende i närheten av Hjulbo lada, boende, bastu och går att beställa mat. Välkommen nästa gång när ni vandrar e.29.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: