Basläger vid Grövelsjön

Paddling i Grövelsjön

Grövelsjön är en kär plats för mig, det var här mina föräldrar visade mig fjällen när jag var liten. Då bodde vi i stugor nära fjällstationen. Jag minns dagsturerna upp på Sjöhöjden och Jakobshöjden. Inte minst den kittlande spänningen över möjligheten att stöta ihop med myskoxar, dessa istidsdjur som i ett litet antal ibland rör sig i området. Så skedde ej, men oj vad spännande det var när pappa berättade att vi – utifall att vi skulle bli jagade av en myskoxe – skulle springa nedför i backen, vilket myskoxarna tydligen är dåliga på!

Uppe på Salsfjället

För några år sedan gjorde jag en vandring med Grövelsjöns fjällstation som start- och slutmål. Den gick via STF-stugorna på svenska sidan till och runt Rogen, vidare in i Femundmarka nationalpark, och sedan tillbaka till Grövelsjön. Det var en minnesvärd tur, den vilda naturen runt Rogen gjorde starka intryck, och turen resulterade i ett inlägg här på bloggen.

Roligt därför att återbesöka Grövelsjön, denna gång i goda vänners lag. Den här gången blev det basläger nere vid stranden, och ett antal dagsturer upp på de olika omkringliggande topparna. Vädret bjöd på stark värme, och därför extra skönt att kunna varva vandringarna med ett par turer ut på sjön med kanot! Grövelsjön är, vid gott väder, en härlig sjö att paddla på, med många möjligheter att gå i land vid en strand med alldeles egen glänta.

På Salsfjällets topp

Jag tycker att Grövelsjön förtjänar mer uppmärksamhet. Man behöver inte ta sig hela vägen till Lappland för att uppleva storslagna fjällmiljöer. Sjöstugans camping, som ligger nere vid Grövelsjöns södra strand – med humana priser och ett trevligt kafé med lokalt hantverk – är också en trevlig plats. Sandstrand och grillplats, bastu och badtunna var välkomna samlingspunkter efter långa dagar ute på fjäll och vatten. Besök gärna deras hemsida här. Och ta dig till Grövelsjön om du inte redan varit där!

Kategorier: Grövelsjön med omnejd | 3 kommentarer

Inläggsnavigering

3 tankar om “Basläger vid Grövelsjön

  1. Grövelsjön är ett perfekt ställe för en spontan fjälltur. 👍😊

    • Verkligen! Vi var där en vecka, och det kändes perfekt, finns mycket att se och göra i närheten av campingen/Fjällstationen! Men finns ju också mycket runtom, om man vill ta ut svängarna lite (med t.ex. en tältpackning i ryggsäcken).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: