Spännande paddling i Färnebofjärden

Längs med Aggerån, i Edsviken.

I helgen paddlade jag och Alma i Färnebofjärdens nationalpark, som ligger mellan Uppsala och Gävle (lite åt väster däremellan). Inte så långt från Stockholm, och därmed ett lämpligt mål för en helg. Vi hyrde kanoter som vi kunde låsa upp med kodlås i Gysinge, precis nedanför forsen på Granövägen.

Det var väl inte helt enkelt att paddla just denna helg – samma vecka som de stora översvämningarna i Gävleborgstrakten. Vattnet stod ovanligt högt, och strömmarna var starkare än vanligt. Det ska också medges att vi inte hade kollat upp särskilt mycket alls innan, så vi hade en ganska vag bild av vart vi skulle paddla och hur det skulle vara. Att läsa på lite skadar ju inte, det är väl en insikt som vi, glada amatörer, tar med oss. Men allt gick bra ändå, och vi hade god hjälp av uthyrarna Äventyrssevice, vars personal var tillgänglig och hjälpte oss att navigera när vi behövde råd.

Härlig tältplats vid Åsbyån.

Efter att ha paddlat en bit österut, och sedan börjat svänga söderut mot nationalparkens huvudentré, fick vi närkontakt med strömmen, och det var inte enkelt att ta sig fram. Ganska snabbt stod det klart att vi omöjligen skulle kunna paddla under broarna (där Granövägen binder samman Mattön med fastlandet), vattnet var på tok för strömt för det. Vi lyckades efter en rejäl kraftansträngning med envist paddlande i hård motström ta oss i land mellan två av de tre broarna. Därifrån kunde vi sedan genomföra ett lite längre lyft för att ta oss förbi forsen och till en bra iläggningsplats från Mattön. Det var ett par hundra meter att bära, delvis längs med bilvägen, och det slet på oss att bära. Men detta lyft, som var turens jobbigaste, var absolut inte omöjligt. Man kommer ju långt på lite jäklar anamma.

Den sista etappen för kvällen – ner till Åsbyåns utflöde där vi sedan svängde in – var enkel, och det tog inte lång tid innan vi därefter hittade en väldigt fin tältplats på en gräs-äng vid åns strandkant. Rejält trötta åt vi en snabblagad middag samtidigt som mörkret la sig. Trötta kröp vi in i tältet och somnade snabbt.

Sorgmantel.

När vi vaknade nästa morgon var det en vacker dag som mötte oss. Morgonsol och helt klart! Efter att ha ätit frukost paddlade vi vidare. Kort efter iläggningen passerade vi en skock tjurar som betade i gräset.

Efter en stund kom vi till dammen vid Åsbyvallen/Österfallet, där några vackra gamla gårdar ligger. Där fick vi lyfta och bära lite till, men den här gången underlättades det av att vi kunde dra kanoten på gräsmattor tillhörandes ett par hustomter.

Efter iläggningen fortsatte paddlingen i väldigt vacker natur, och vi förstod varför området har status av nationalpark. Det är sammantaget en hänförande mosaik av olika naturmiljöer: Svämskogar, älvängar, mossar och ädellövskogar avlöper varandra i det fascinerande älvskärgårdslandskapet. Det är här Dalälven, en av Sveriges största älvar, breder ut sig, och Färnebofjärden är en sorts blandning av fjärd och deltalandskap. Vi känner oss lyckliga som hittat hit!

Fascinerande älvskärgårdslandskap.

Efter att ha kommit ut ur Åsbyån i Långvindsjön vek vi upp nordväst och paddlade vidare mot Edsviken: Här var planen att vi skulle ta oss lite söder ut ned till ”Bengts stuga”, en av många gamla raststugor som kan användas för övernattning eller som rastplats i nationalparken.

Det visar sig vara en liten utmaning att ta sig ut i Edsviken, åter får vi bekanta oss med en ström som är så stark att vi blir stillastående trots att vi kämpar för att komma fram. Vi ger upp och får byta riktning för att istället ta en sväng runt en mindre ö innan vi kan vika söderut och ta oss vidare. Men innan vi sätter fart igen stannar vi upp och fascineras av att få skåda en enormt stor havsörn som seglar över träden på Vinön. Vi gissar att det kan vara så mycket som ett par meter mellan vingarna. Kort därefter ser vi ytterligare två!

Vid Bengts stuga.

Väl framme vid Bengts stuga äter vi lunch. Hungrigt njuter vi av haloumiburgare och majskolvar som vi grillar i eldstaden utanför stugan. Solen skiner på oss emellanåt (vi har även fått sällskap av molnen). Bengts stuga är en trevlig plats, och boningen är enkel, men mysig. Vi vill dock vidare, och paddlar över till Aggerån som vi följer västerut mellan Rosön och Ramjeön, innan vi paddlar upp till Karlholm. Karlholm är en liten ö med ett mysigt vindskydd och en riktigt trevlig grillplats. Vi har ön helt för för oss själva.

Haloumiburgare på gång!

Till vår lycka hittar Alma både kantareller och Karl Johansvamp, som adderas till den utsökta Blomkålssvampen som plockats tidigare under dagen (den hittade vi på en tall nära Bengts stuga). Det blir så förrätt med stekt svamp på knäckemacka – mums! – innan vi går vår egengjorda potatissallad och några väl grillade chorizokorvar soms makar riktigt bra. Vi sover i vindskyddet, och mycket gott därtill.

Fin grill- och rastplats på Karlholm i Edsviken.

Nästan tio timmar senare går vi upp, och möter åter igen en härlig morgon. Efter frukost beger vi oss upp i norr för att avsluta vår tur. Det blir åter lite utmanandes att ta sig förbi det rejält strömmande vattnet en bit innan forsen vid Gysinge, och vi tvingas lyfta och bära en bit. Vi lyfter en bit innan vindskyddet på norra sidan, vilket visar sig vara en bra plats. Efter att ha lagt till och rekognoserat lite ytterligare vid herrgården (vi ville vara på säkra sidan) paddlade vi den sista biten innan upptagningsplatsen vid kafé Udden, som ligger bredvid Naturum och alldeles intill forsen.

Vi är som sagt väldigt glada för att vi tog oss hit. Augusti/september verkar dessutom vara en bra tidpunkt för besök här, då kan man undvika de myggsvärmar som tidvis plågar området (främst ett stort problem på försommaren, i maj och juni).

Bra länkar
För information om Färnebofjärdens nationalpark, läs mer här.
En informationsfolder med bra översiktskarta finns här.
Info och karta om raststugorna i nationalparken finns här.
Hyr kanot hos Äventyrsservice.

Vår tur
Lyftplatserna är markerade med kryss (förstora för att se).

Kategorier: Färnebofjärdens nationalpark | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: